Vombat Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Vombat Nedir? Nerede Yaşar? Özellikleri Nelerdir?

Vombat, Avustralya da yaşayan ot obur bir canlıdır. Boylar en fazla 1 metre olan vombatlar, 20-35 kilo ağırlığında olurlar. Avustralya’nın güney doğusunda ve Tazmanya da yaşarlar. Her ne kadar birbirlerine benzeseler de kendi içlerinde çeşitlere ayrılırlar. Bayağı vombat, kuzey kıllı burunlu ve güney kıllı burunlu vombat olarak çeşitlerine ayrılır.

25-40 milyon yıldır Dünya’da varlığını gösteren canlılardır. Oldukça güçlü dişleri, sert ve sağlam pençeleri bulunur. Sert pençeleri sayesinde toprak altında bulunan bitki kökleriyle çok rahat bir şekilde beslenirler. Kuyrukları çok kısa olduğu için de çoğu insan onları kuyruksuz olarak bile görebilir. Tombul yapıları ve komik yüzleriyle meşhurlardır. Oldukça sevimli olan bu hayvanları zaman zaman ziyarete de gitmeniz mümkün. Dünya da sayıları bil hayli az olan vombatlar aynı zamanda koruma altına alınmıştır. Nesli tükenmek de olan bu hayvanlar için ülkeler tarafından kampanyalar başlatılmış ve gerekli koruma işlemleri için önlemler alınmıştır.

Vombatların Özellikleri

Dünya da yaşayan her bir hayvanın çekici özelliği vardır. Vombatlar da sevimli oluşuyla insanları kendine çeken canlılardır. Dört ayaklı ve kısa bacaklara sahiptirler. Bu sevimli canlıların ağırlıkları da 40 kiloya kadar çıkmaktadır. Kendi yuvalarını toprağın altında tüneller kazarak yaparlar. Keseligil sınıfından memeli bir hayvandır. Keseleri vücutlarının ön tarafında değil, arka tarafında bulunur. Diğer hayvanlara benzer özellikte olsalar da vombatların da kendine özel yaşama alanları vardır. Bu yaşama alanlarını sadece kendileri için yaparlar. Yavrular belli bir süre

Vombat yavruları doğduktan sonra bu keselere girerler. 5 aylık oluncaya kadar yavru vombatlar burada yaşarlar. Vombatlar ot obur canlılar içerisinde güçlü pençelere sahip hayvanlar arasında yer alıyor.

Vombatların en şaşırtıcı özellikleri ise dışkılarıdır. Yaşam alanlarının büyük bir kısmını toprak altında kalarak geçirseler de 14 güne kadar dışkılamadan durabilirler. Bu kadar süre dışkılarını biriktirdikleri içinde idrarları belli bir süre sonra küp ve kare şeklinde çıkar. Bu dışkı özelliği sadece vombatlara özgü bir durumdur. Çok korkak hayvanlar oldukları içi en ufak bir gürültü de irkilirler.

Genellikle geceleri dışarı çıkıp beslenen vombatlar, etrafında bulunan mahsullere zarar vererek, aşırı büyük iştaha sahiptirler. Keseli hayvan grubundan olan vombatlar, koalanın yakını olarak bilinir. Oldukça sevimli ve uysal hayvanlardır. Ancak insanlar bu hayvanlara kötü davrandığı zaman hayvanlar da aşırı tepki verebiliyor. Bu nedenle uzaktan sevmek daha iyi olacaktır. Sert dişlere sahip oldukları için de ısırma güçleri oldukça kuvvetlidir. Bu nedenle zarar görebilirsiniz.

Vombatların dişleri onlar büyümeye devam ettikçe büyür. Genellikle gündüzleri yuvalarında gizlenir. Ortalık karardığı zaman da yiyecek aramak için dışarıya çıkarlar. Otçul hayvanlar oldukları için otlarla, köklerle ve ağaçların kabuklarıyla beslenirler. Bu şekilde beslenen hayvanların sağlam dişleri bulunur. Vombatların çıkardığı en sesli gürültü öksürüktür. Uzun ömürlüdür vombatlar. Çiftleşme zamanları gelince genellikle yalnız kalmayı severler. Çiftleşme zamanları nisan ortasında başlayıp hazirana sonuna kadar devam eder. Anne vombat yavrusu doğduktan sonra onu kesesinde taşır. Bir süre boyunca burada muhafaza eder.

Dışkılama Özellikleri

Avustralya da yaşayan kısa bacaklı bu sevimli hayvanların dışkılaması da oldukça değişik bir durumdur. Dışkısı küp şeklindedir. Vombatların ince bağırsaklarının bitiş kısmından geçen sıvı haldeki atıklar, esnek zarlar arasında katılaşır ve küp şeklini alır. Oldukça az olan bu canlılar, dışkılarını yığarak ve koku bırakarak birbirleriyle iletişim kurarlar. Uzun süre tutma özellikleri de diğer hayvanlardan ayıran bir diğer özelliktir.

Vombatların kendine özgü olan özelliği ise vücudun arka kısmında diğer memeli hayvanlara göre çok fazla kıkırdak, sertleşmiş deri ve kemik de bulunmasıdır. Hayvan kendi evini korumak için bunların hepsini kullanır. Vücut büyüklüğüne bakıldığı zaman oldukça büyük bir özelliğe sahiptir. Bir vombat tehlike de ise kendini başıyla savunur. Düşmanlarına saldırmak için bile başını kullandığı söylenir. Oldukça uysal ve sakinliği seven hayvanlardır.

Yapısında bulunan hayvanlarla çene ve dişlerin güçlü olmasıyla çok benzerlikleri vardır. Diğer keseli gruba göre vombatların dişleri daha azdır. Yukarıdan ve aşağıdan olmak üzere 2 kesme dişi vardır. Dişlerinin bu kadar güçlü olması nedeniyle yemeklerini rahatlıkla tüketirler.

Yaşam Tarzları

Doğada bu türün çok fazla temsilcisi vardır. Tazmanya adasında çok fazla görülürler. Yer altında çok fazla zaman geçiren canlılardır. Toprağın kuru, taşsız olan yerlerinde yaşarlar. Çeşitli ağaç kökleri tarafından da engellenir. Geniş bir tünel yapmak için genellikle toprak kazmak daha dolay olduğu için toprağı tercih ederler. Toprak altında uzun süre yaşamayı severler. Yaşadıkları ortam da oldukça sessizdir. Gürültüden korktukları için bu gibi alanlardan uzak durmayı tercih ederler.

Avustralya’ya özgü bir hayvan olan vombatların en yaşlı olanı ise 29 yaşındadır. Vahşi doğa parkında yaşayan Patrick, nesli tükenme tehdidi altında olduğu için iyi bir yer de koruma altına alınmıştır.

Paylaş

YORUMLAR

Wordpress (0)
error: Content is protected !!